Blaasontsteking voorkomen met Cranberries!

Door

Blaasontsteking voorkomen met Cranberries!
Cranberry is in Nederland een zeer zeldzame plant. Deze bes staat al eeuwen bekend om zijn medicinale krachten. Een van deze krachten is het voorkomen en tegengaan van blaasproblemen. Blaasproblemen kunnen in veel gevallen leiden tot een vervelende blaasontsteking. In dit artikel lees je hoe je op een natuurlijke manier deze infectie kunt voorkomen en bestrijden.

 

 

Wat is een blaasontsteking?
Blaasontsteking is zoals je hierboven leest een vaak voorkomende infectie die over de hele wereld bestaat. Deze infectie komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Deze infectie vindt vaker bij vrouwen plaats, dat komt omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen.

Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Hierbij is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Dat heeft verschillende oorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken is het niet goed leeg plassen van je blaas. Hierdoor blijft er telkens een beetje urine achter in de blaas, waardoor de bacteriën zich blijven vermenigvuldigen en er een ontsteking ontstaat.

Blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in je onderbuik of in je rug veroorzaken. De urine ziet er vaak troebel uit en heeft soms een onaangename geur. Het kan zelfs voorkomen (niet heel vaak) dat er soms wat bloed in je urine zit.

Let op: Blaasontsteking bij kleine kinderen.
Blaasontsteking komt ook voor bij kleine kinderen. Dit kun je niet vaak herkennen, omdat kinderen nog een luier kunnen dragen en ze ook niet kunnen vertellen dat ze deze infectie hebben. Er zijn meerdere verschijnselen waar je blaasontsteking bij kleine kinderen aan kan herkennen. Dat zijn:

 • Slecht drinken
 • Onvoldoende in gewicht aankomen
 • Stinkende urine
 • Koorts
 • Prikkelbaar
 • Grauwe huidskleur
 • Buikpijn
 • Hangerig

Bij kinderen die al wat ouder zijn geeft blaasontsteking dezelfde symptomen als bij volwassenen. Wanneer je denkt dat jouw kind blaasontsteking heeft ga hier dan gelijk mee naar de huisarts en wacht het niet af. Met je kind kun je niet voorzichtig genoeg zijn en dan wordt de blaasontsteking door middel van een antibiotica direct bestreden.

Zo kun je zelf op een natuurlijke manier blaasontsteking voorkomen:
Blaasontsteking is in de meeste gevallen een pijnlijke infectie. Er zijn verschillende natuurlijke manieren hoe je zelf blaasontsteking tegen kunt gaan. Onderstaande manieren zijn uiteraard wel in gevallen waarvan de klachten van een blaasontsteking nog meevallen.

 1. Veel water drinken. Vallen de klachten mee of in geval van een lichte blaasontsteking wordt er aangeraden om dagelijks minimaal 2 liter water te drinken.Hierdoor spoel je je blaas goed schoon. Dit is ter voorkoming van een blaasontsteking waar je dan antibioticum voor voorgeschreven krijgt.
 2. Goed leeg plassen van je blaas. Door regelmatig te plassen spoel je bacteriën naar buiten. Zorg er wel voor dat je blaas dan ook echt goed leeg plast, anders heb je kans kans dat er bacteriën achter kunnen blijven.
 3. Cranberries. Het innemen van cranberries of het drinken van cranberrysap kan helpen om een blaasontsteking te voorkomen. Cranberries bevatten naast vitamine C ook proanthocyanidinen. Deze stoffen zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar het zorgt er ook voor dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen en bestrijden van blaasontsteking.

Let op! Bij het gebruik van cranberries is het heel belangrijk dat je het heel zorgvuldig gebruikt. Overdrijf het niet. Als je meer dan één liter cranberrysap drinkt heb je kans dat je je blaasontsteking verergert. Bij het drinken van 50 tot 100 ml per dag zijn geen negatieve gevolgen voor de gezondheid ontdekt.

Als je cranberrysap niet lekker vindt, kan je ook verse of gedroogde cranberries eten, of cranberry capsules innemen.

Tip: Wanneer je voelt of denkt dat de blaasontsteking verergert en deze tips niet voldoende werken, neem dan contact op met je huisarts. Zij kunnen je verder helpen met deze vervelende infectie.


Laat een reactie achter