Lijnzaad: Wondermiddel voor gewichtsverlies en goede stoelgang

Door

Lijnzaad: Wondermiddel voor gewichtsverlies en goede stoelgang

Lijnzaad is een zaadje wat mensen o.a. helpt om gewicht te verliezen. Misschien zegt de naam lijnzaad al voldoende ‘zaadje voor de lijn’. Dit zaadje is een gezond maar ook een natuurlijk product dat helpt bij zowel afvallen als een moeilijke stoelgang.

Waar komt lijnzaad vandaan?
Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Deze zaadjes helpen het lichaam bij onder andere afvallen als een moeilijke stoelgang.

Lijnzaad bestaat ook in een olievorm dat ‘lijnzaadolie’ heet. Lijnzaadolie is makkelijk gezegd de olie afkomstig uit de zaden van olievlas. De zaden in de vlasplant worden gebruikt als grondstof voor lijnzaadolie. Deze olie ontstaat doordat de zaden van vlasplant met behulp van een oliemolen wordt geperst.

Voedingsstoffen in lijnzaad
Lijnzaad bevat vele natuurlijke voedingsstoffen. Lijnzaad bevat een rijke bron aan voedingsvezels van maar liefst 25 procent waarvan 12 procent plantenslijmen. Plantenslijmen houden het spijsverteringsorgaan in orde.

Naast plantenslijmen bevat deze olie nog een uitgebalanceerde bron van meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn:

 • Omega-3
 • Omega-6
 • Omega-9
 • Alpha-linoleenzuur
 • Linoleenzuur
 • Linolzuur
 • Oliezuur
 • Stearinezuur
 • Palmitinezuur
 • Eicoseenzuur
 • Erucazuur

Deze vetzuren helpen bij het natuurlijke proces om het lichaam te stimuleren voor een betere stoelgang en bij het kwijtraken van overgewicht.

Naast deze vetzuren is lijnzaad ook nog een goede bron van calcium, ijzer, niacine, fosfor, vitamine E.

Werking van lijnzaad bij een slechte stoelgang en gewichtsverlies
Lijnzaad heeft een bijzondere werking wanneer je wilt afvallen. Deze zaadjes zorgen ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt, zodat je honger langer wegblijft maar het staat ook bekend als laxeermiddel.

Lijnzaadolie is heel goed in het regelmatig zuiveren van verwijderen van giftige afvalstoffen. Het oliegehalte van lijnzaad beschermt het spijsverteringskanaal waardoor de spijsvertering wordt bevordert. Een regelmatige spijsvertering leidt ook sneller tot gewichtsverlies.

Bewaren van lijnzaad en lijnzaadolie
Het is belangrijk om de lijnzaad of de olie variant in een luchtdichte verpakking te bewaren op een koele maar ook droge plaats. Dit is belangrijk omdat het product dan zijn belangrijke krachten behoudt. De zaden blijven op deze manier zeker tot een jaar houdbaar en blijft het ook voedzaam en goed van smaak.

Goede eigenschappen van lijnzaad
Lijnzaad een paar zeer goede eigenschappen. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:

 • Lijnzaad heeft een goede aangename smaak. Wanneer je dit toevoegt aan een gerecht, zul je merken dat het de smaak verbetert.
 • Veel voor weinig. De prijs voor de zaden zijn niet duur. Voor een paar euro kan je er een paar weken mee doen.
 • Lijnzaad is altijd verkrijgbaar. Je hoef geen voorraad op te slaan. In dieetwinkels zijn ze altijd verkrijgbaar.

Gebruik van lijnzaad
Lijnzaad kan je het beste kopen als hele zaden. Ze geven dan het best gewenste effect. De bruine en gouden gekleurden soorten zijn de meest voedzame soorten.

Wanneer je lijnzaad als één geheel koopt zal je het zelf moeten malen. De reden hiervan is dat je lichaam geen heel lijnzaad verteerd. Het malen van lijnzaad kan gewoon met een gewone maler of koffiemolen is voldoende. Let op dat je wel alleen de hoeveelheid maalt die je gaat gebruiken. Als je het bewaart is de kans groot dat het gaat ontbinden.

Lijnzaad kan ook verwerkt worden in gerechten zoals salades, yoghurt, smoothies, havermout en soepen. Bij het gebruik van pure lijnzaad is het heel belangrijk om voldoende water erbij te drinken en niet de aanbevolen hoeveelheid te overschrijden in verband met constipatie. Constipatie zijn verstoppingen in je darmen.

Lijnzaad of lijnzaadolie ALTIJD onverhit gebruiken. Voor zwangere vrouwen of vrouwen in de menopauze wordt het gebruik hiervan afgeraden.

Bewaren van lijnzaad of lijnzaadolie
Het is belangrijk om de lijnzaad of de olie variant in een luchtdichte verpakking te bewaren op een koele maar ook droge plaats. Dit is belangrijk omdat het product dan zijn belangrijke krachten behoudt. De zaden blijven op deze manier zeker tot een jaar houdbaar en blijft het ook voedzaam en goed van smaak.


28 Comments

 1. maar, wat is nu het verschil tussen gebroken en heel lijnzaad. en welke kun je waarvoor het beste gebruiken?

 2. Beste Linda

  Bedankt voor het stellen van je vraag.

  Lijnzaad helpt goed tegen verstoppingen en een opgezette buik. Dit is makkelijk te gebruiken door iedere dag (zolang de klachten aanhouden) 1 of 2 eetlepels lijnzaad op je brood of door je eten te strooien. Na een paar uur zal je al verschil gaan merken.

  Lijnzaad helpt je ook als je bezig ben met een paar kilo kwijt raken. Het goede hiervan is dat het product vele onverzadigde vertzuren bevat wat goed is. Je kan het toevoegen tijdens je dieet zonder problemen. Je zal hierdoor sneller een vol gevoel krijgen en zal trek naar iets lekkers langer uitblijven.

  Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
  Het verschil tussen gebroken lijnzaad en heel lijnzaad is de versheid en de krachtige werking. Heel lijnzaad koop je als één geheel waardoor de krachtige stoffen nog vers in het product zitten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat gebroken lijnzaad niet goed is. Dit heeft ook absoluut een krachtige werking maar is niet zo vers omdat het al eerder gemalen is.

  Ik hoop je vraag voldoende te hebben kunnen beantwoorden

  Groetjes, Samantha Roelofsen

 3. Inez

  Waarom wordt het gebruik van lijzaad afgeraden wanneer je in de menopauze/overgang bent?

  Groet inez

 4. H.Boot

  Geachte,

  Graag wil ik mijn ervaringen vertellen van het gebruik van gebroken lijnzaad gedurende jaren.
  Ik wilde het gebruiken voor mijn ontlasting te verbeteren. Een paar keer is het gelukt en nu al heel lang niet meer,maar ik blijf het gebruiken want ik heb ook geconstateerd dat het heel goed kan zijn om de cholestorol te verlagen. En daar ben ik ook heel blij mee. Maar wat moet ik nu doen om toch mijn ontlasting zachter te krijgen en betere en pijnlozs stoelgang te bereiken?
  In afwachting en dank.
  H.Boot

 5. moon

  Hoi,
  Op advies van een personal trainer volg ik sinds oktober een dieet waarbij ik iedere dag sochtends kwark eet met drie eetlepels lijnzaad. Sinds twee weken is dat nog wat aangescherpt zodat ik ook soms savonds (na het trainen) zo’n portie eet en soms ook in de middag. Echter, sinds twee weken krijg ik iedere middag maagpijn. Mijn darmen rommelen en ik word ook misselijk. Het gaat meestal over als ik naar het toilet ben geweest en/of iets heb gegeten. Toen ik twee dagen geleden na mijn avondportie ook heel erge maagpijn kreeg (en paracetamol heb genomen), heb ik de lijnzaad tijdelijk afgezworen. Mijn trainer adviseert nu ongebroken lijnzaad te gebruiken, maar ik ben er eigenlijk even klaar mee. Ik lees op internet echter nergens over mogelijke negatieve effecten van lijnzaad. Zegt het jou iets?

 6. Diana

  Beste H.Boot, als goede oplossing voor je stoelgang kun je psylliumvezels (ook wel vlozaad genoemd) gebruiken.
  OOk een natuurproduct en het werk heel goed. In de biologische winkels is het redelijk aan de prijs. Zelf bestel ik de potten via internet. Het wordt ook gebruikt als je eens fijn je darmen wilt schonen, bij een detoxprogramma of als je aan het overstappen bent naar gezonde voeding en je je darmen ook wilt reinigen. Bij flinke obstipatie 2x per dag een eetlepel in een flink glas water, snel roeren en opdrinken want het wordt heel snel gelei :-). Als het allemaal weer op gang gekomen is, kun je af met 1x per dag. Zelf even kijken. Natuurproduct en het maakt de darmen niet lui, zoals zoveel producten uit de drogist/apotheek wel doen. Succes ermee.

 7. Paula

  Waarom kun je lijnzaad beter niet tijdens de menopauze gebruiken?

 8. Samantha

  Beste Paula,

  Het gebruik van lijnzaad kan je hormoonspiegel veranderen. In de periode tijdens de overgang/menopauze spelen hormonen een hele grote rol. Ze verstoren eigenlijk continue je hormoonhuishouding. Het kan voorkomen wanneer je lijnzaad gebruikt tijdens deze periode dat de klachten kunnen verergeren waardoor er zelfs depressie zou kunnen ontstaan. Het is belangrijk om je voor het gebruik hiervan goed te laten informeren door een deskundige.

  Groeten, Samantha Roelofsen

 9. psyliumvezels poe heb ze 1 keer gebruikt en het werkte een paar dagen bij mij ,dus bij gevoelige darmen de helft nemen maakt lekker schoon (zo voeld het echt)wel een dag of 5 daarna heel gezond doen geen koffie,geen witte troep ,niet meer dan nodig en alleen puur eten .wel elke dag klein handje walnoten ,stuk of 5 gedroogde abrikozen ,alleen volkoren producten,veel groente en in die week zeker drie keer vega de rest geen rood vlees,dus alleen vis of kip(ja ja drie keer geen vlees)das al heel wat voor de doorsnee hollander,oja en ik mis m,n drankje dan het meest ,ik probeer het altijd 10 dagen vol te houden ,is een heel milde vorm van je lichaan ff rust gunnen ,je darmen moet je dan licht stimuleren (lijnzaad ,fruit ,natuurlijke basis musli)ik vergeet soms te eten als ik dat eet als ontbijt(eet normaal de hele dag door op m,n werk)

 10. die gezondheidsdingen zoals lijnzaad en de betere musli en de biologische yoghurt en kwark de abrikozen en dat handje walnoten dat je per dag nodig zou hebben ,mensen das echt waar ,die laatste twee als tussendoortje de eersten als erg voedzaam ontbijt,ben je al mega goed bezig(heb nog nooit zo vaak hoeven poepen hihihi)sorry voor het onsmakelijke verhaal maar kom op we moeten allemaal toch?ik ben helemaal blij al moet ik gewoon veel meer water drinken deed dat altijd maar de laatste tijd echt niet merk het dus gelijk hoe belangrijk ook voor de stoelgang minstens na al je thee en koffie enz je die liter water echt moet drinken

 11. Lucy

  Ik gebruik nu ongeveer een week lijnzaad, dit omdat ik aan het lijnen ben en een zeer moeilijke stoelgang heb. Maar bij mij heeft het tot nu toe totaal geen werking gehad, hoe kan dat? Ik neem iedere dag 1 eetlepel, misschien is dat te weinig?
  Help!

 12. HAllo Lucy,

  Zoals eerder staat aangegeven zouden 2eetlepels per dag bij je voeding goed moeten zijn. Jij gebruikt dus 1EL te weinig.

  Ondanks alle slechte uitspraken over activia, helpt bij mij Activa pruim, vervolgd door Activia vijg. Ik eet ze achter elkaar, beide 1 potje/kuipje. Blijkbaar is en combi pruim en vijg ook goed voor de ontlasting.

  Succes!

 13. kimberley pex

  Toch nog even in de koffiemolen, ook al is ‘t gebroken lijnzaad, de scherpe randjes en puntjes kunnen het darmslijmvlies irriteren. En zeker zoals met mij het geval is, mensen met ‘n darmziekte. Bij de Blokker bijvoorbeeld kun je voor 10/15 euro ‘n electrisch koffiemolentje kopen. Tot bijnapoeder vermalen, even oplossen en drinken, of door yoghurt.

 14. Sanne

  Waarom kan lijnzaad beter niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden?
  Ik wist dit niet en heb het gewoon gebruikt. Ik doe elke ochtend 1 eetlepel door de yoghurt.

 15. vegetarisch

  Wat is het verschil tussen omega 3 opname uit Lijnzaad en uit lijnzaadolie (ik eet geen vis).
  Ik zie overal staan dat je vis deels kan vervangen met Lijnzaadolie maar ik zie nooit lijnzaad staan…

 16. Suzanne

  Doe een nachtje van tevoren 4 eetlepels lijnzaad in een schaaltje met wat wat water erbij, en laat het weken. Bij voorkeur in de koelkast. De volgende ochtend is het dan slijmerig geworden en dus veel beter opneembaar. Dit geldt overigens ook voor alle andere zaden en noten, echter deze hoeven niet in de koelkast te worden geweekt. Lijnzaad wel.

 17. mariska

  Erg veel zin om het te proberen!!!!!

 18. Net lijnzaad en olie gekocht op advies, lees ik net weer dat t noet goed zou kunnen zijn in de menopauze?
  Ik weet niet meer wat wel en niet goed is,wilde het elke dag nemen ivm klachten v gewrichten en om af te vallen,maar kan depressies veregeren? Wat nu,stoppen?minderen

 19. Marjolein

  Ik gebruik juiat lijnzaad voor mijn hormoonhuishouding in de menopauze.
  De hormonen die erin zitten zijn de hormonen waar je gebrek aan krijgt in de overgang.
  Het hwlpt mij enorm om beter naar de wc te gaan en om minder stemmingswisselingen te hwbben

 20. Marjolein

  Dit alles trouwens op advies van een ivwrgangs conaulente

Laat een reactie achter